Gone with the wind

Zář
29
2008
4

Dnes došlo v Olomouci k brutální vraždě. V odpoledních hodinách bylo na zahradě jednoho z domů nalezeno zohavené torzo oběti, kterou se však přesto podařilo identifikovat. Toto je poslední známá fotografie oběti, pořízená jen necelé dva dny před ohavným činem:

Jak nás informovala tisková mluvčí Policie ČR, proti pachateli (jehož totožnost je přitom známa, jedná se o majitele pozemku, na kterém k hrůznému činu došlo) nebude vedeno trestní stíhání. Nezbývá než konstatovat, že smrt oběti ty, kteří ji znali, velmi hluboce ranila a že bude trvat velmi dlouho, než se s ní smíří. Snad jim v tom pomohou alespoň vzpomínky na nesčetné podvečery, kdy jim zesnulý svými barvami a svým fascinujícím umístěním zpříjemňoval svět způsobem, který žádná fotografie nezachytí. Čest jeho památce…

(Mimochodem, dodatek – až teď mi došlo, že titulek by mohl být chápán dvojznačně. Není to záměr, vítr tam žádnou roli nesehrál, jen pila…)

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 29. 9. 2008 v 16:04
551 views

Kategorie: Fotografie,Osobní

Ouroboros

Zář
28
2008
0

Jedna moudrá osoba mi před několika dny řekla, že když něco na diskusní server napíše, připadá si jako idiot, takže se raději snaží projevovat co nejméně.

Když jsem se nad tím zamyslel, uvědomil jsem si, že právě tohle je problémem především českých internetových diskusí a diskusních serverů (Lopuch ve velké míře, Okoun jak kdy a jak kde). Záměrně píšu českých, protože mám pocit, že o tom, že v zahraničních diskusích se s tímto jevem zkrátka setkávám v mnohem menší míře, jsem už tu myslím někdy psal (a nic se na tom nezměnilo, naopak). Ale jak říkám – v tomhle to přesně vězí. Rozumní a zajímaví lidé, kteří mají co říct, si připadají jako idioti a/nebo se snaží projevovat co nejméně. Zato idioti bez znalostí či myšlenky jsou slyšet na kilometry daleko a je jich všude plno…

Uvědomuji si, že celá řada lidí namítne něco jako „no, ten má zrovna co říkat“. Ale ano, má – čím větší nesmysly je jeden nucený neustále číst, tím intenzivnější reakci to v něm vyvolá. Ostatně, ono přísloví „na hrubý pytel hrubá záplata“ nevzniklo jen tak pro nic za nic…

Ovšem, pak je tu už jen drobnost – vzniká tak začarovaný kruh…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 28. 9. 2008 v 04:20
309 views

Kategorie: Osobní

Poraďte se s odborníky

Zář
26
2008
1

Při listování časopisem Score jsem narazil na následující reklamu (bílé zvětšené obdélníčky jsou pochopitelně moje práce):

Reklama na časopis Digitální foto

Osobně si tuhle reklamu (s ohledem na to, jakou úroveň měla naprostá většina českých časopisů o digitální fotografii, které se mi kdy dostaly do ruky) vykládám tak, že jen s časopisem Digitální foto se z vás stane takový znalec fotografování, že si pořídíte Canon 450D a Lumix TZ1 a k tomu dva setové objektivy Olympus s bajonetem pro systém 4:3, doplněné o jeden světelný teleobjektiv Nikkor ED s bajonetem Nikon. Pro případ, že byste potřebovali blesk, si ke svému krásnému Canonu pochopitelně jeden opatříte, a když blesk, tak jaký jiný než Nikon SB-26. No a protože jedna 1GB SD karta vám pro oba fotoaparáty jistě nebude stačit, tak si k tomu pořídíte ještě 2GB CompactFlash.

Výsledek? Neuděláte jedinou fotku :)))

(poznámka – já chápu, že je to reklama a že se možná dokonce zmíněnými věcmi její autor snažil naznačit, že jde o časopis pro každého, ale shledávám zkrátka takovouto formu reklamy VELMI nešťastnou)

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 26. 9. 2008 v 18:06
434 views

Kategorie: Fotografie,Jiné hlubokomyslnosti a plky

Myslete na autory

Zář
26
2008
10

Zas a znova je pro mne zdrojem fascinace a současného pobouření tzv. „autorský poplatek“, který se v naší zemi platí při koupi jakéhokoliv zařízení, schopného uchovávat data. Tahle státem posvěcené mafiánská praktika je založena na fascinujícím předpokladu – existují lidé, kteří taková zařízení používají pro záznam či šíření nelegálního obsahu, poškozujícího čas od času mafii klienty českých autorských svazů, a proto byl zaveden jednorázový poplatek, který platí každý, kdo si kupuje třeba DVD/CD vypalovačku, paměťovou kartu či flash disk, ale také tiskárnu či kopírku (patrně se předpokládá, že většina lidí si doma pokoutně vyrábí kopie pečlivě vybraných svazků několika autorů z nejbližší knihovny, které pak váže a za mrzký peníz rozprodává na černých trzích). K dokonalosti pak celou záležitost dovádí skutečnost, že vám bude nenápadný autorský poplatek účtován i v případě, kdy si zajdete do nějaké kopírovací firmy nechat ofotit třeba svůj rodný list.
(číst dál…)

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 26. 9. 2008 v 02:41
473 views

Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Osobní

Hellgate: London DX9 vs. DX10

Zář
18
2008
2

Opět jedno srovnání framerate. Vše s plnými detaily v rozlišení 1680×1050 na Radeonu 3870 s nejnovějšími (t.j. včerejšími) drivery. Antialiasing nastavován přímo ve hře. Měřeno v klidu v jedné ze stanic, nikoliv uprostřed bojové vřavy, tam by patrně byly rozdíly ještě výraznější.

DX10, bez AA – 40 fps
DX9, bez AA – 61 fps
DX9, 2x AA – 52 fps
DX9, 4x AA – 30 fps

Nechť každý posoudí, zda poměrně decentní motion blur efekt, rozmazání vzdálenějších objektů a nepatrně lepší kouřové efekty stojí za nezanedbatelných 20 fps. Je tedy pravda, že je tu, na rozdíl od jiných her, využití DX10 alespoň vcelku viditelné, ale na druhou stranu je pravdou i to, že je stejně tak velmi viditelný i rozdíl v plynulosti hry a možnost zapnout AA je také nezanedbatelná.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 18. 9. 2008 v 17:51
466 views

Kategorie: HW, SW a podobná verbež

Rick Wright 1943 – 2008

Zář
15
2008
0

The time is gone, the song is over, thought I’d something more to say

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 15. 9. 2008 v 21:46
332 views

Kategorie: Film, televize a hudba

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com